Matr. nr. 76b (80) (12-9)

Vrenstedvej 4 2015

Jens Nielsen Graven ejede gården Bagterp i Vrensted men drev skudehandel fra Løkken. Han fik i 1800 et hus på stedet takseret og brandforsikret. Huset var på 13 fag, og betegnedes stuehus (vis). Grunden havde han købt af Erick Vilsbek i 1797. Huset var med klinede vægge og stråtag og indrettet med 3 stuer, 5 kamre, køkken og bryggers. Det takseredes igen 1813 (vis), hvor det ejes af Søleutenant Pedersen, der i takseringsprotokollen oven i købet kaldes von Pedersen. Det var en af de udstationerede officerer i Løkken under krigen. Der har formentlig været en anden ejer mellem de to. Jens Nielsen Graven købte Kornumgaard ved Brønderslev i 1803 og har sikkert i forbindelse hermed solgt sine ejendomme i Løkken. Heinrich Petersen har først købt ejendommen, da han blev udstationere under krigen, d.v.s. efter 1807. Men, hvem der har ejet ejendommen i mellemperioden, vides ikke, handlerne er ikke tinglæst og indført i skøde- og panteprotokollen.

Det er deimod Heinrich Pedersens salg af ejendommen efter krigen. Den blev solgt på auktion den 23. maj 1814. Højestbydene var tidligere skudehandler Niels Hauslev, der på det tidspunkt var flyttet til Hjørring. Han bor i huset til sin død i 1831. Efter hans kones død bliver huset igen solgt på auktion i 1832, denne gang til skudehandler Thomas Chr. Hoffmann. Han sælger i 1839 huset til handelsmand Gutzon Hauggaard, der i øvrigt nogenlunde samtidigt køber Christen Larsen Hoffmanns hus på den anden side af Vrenstedvej.(nord for). Fra de to bygninger, der i sin tid var opført af Jens Nielsen Graven, driver Gutzon Haugaard skudehandel, indtil han i 1856 bygger et nyt skudehandlerhus på en grund længere mod syd ( Asylvej 3). Huset på Vrenstedvej 4 sælger han i 1856 til farver Christian Jacobsen Møller, der dog forinden har taget huset i brug. Han er registreret som boende der, ved folketællingen i 1855.

Vrenstedvej 4 set fra Torvet (i baggrunden hvor vejen drejer)

Christen Jacobsen Møller istandsætter og udvider huset. Det er efter ombygningen 20 fag, delvis i grundmur og foruden beboelse indrettet til butik, farveri og trykkeri. Men han har åbenbart gabt over mere end hans økonomi kan holde til. Inden han får det ombyggede hus omtakseret i 1856 (vis) sælger han ejendommen til Christian Otterstrøn Høst, der også var farver. Men han har åbenbart også svært ved at få forretningen til at løbe rundt. I 1860 opdeler han ejendommen i 2 dele. Den vestligste del med farveriet sælger han til Peder Andersen Madsen Thomsen. Denne del får ved matrikuleringen i 1871 matr. nr. 80.

Peder Thomsen var født som gårdmandssøn i Kollerup sogn ved Fjerritslev i 1833. Han kom til Løkken i 1853 fra Thisted og var formentlig udlært som farversvend der. Han er først farversvend hos Christian Jacobsen Møller og derefter hos Christian Otterstrøm Høst, da denne overtager forretningen. Han bliver i 1860 gift med Karen Marie Nielsen Kaastrup, der var datter af skrædder Niels Pedersen Kaastrup (Vendelbogade 6) - samme år som han overtager Christian Otterstrøm Høsts farveri og den vestlige halvdel af ejendommen.

Den østligste del sælger Christian Otterstrøm Høst i 1860 til farver Chr. Jacobsen Møller, som han i sin tid havde kæbt ejendommen af. Denne ejer den imidlertid kun i kort tid. I 1863 sælger han det videre til skudehandler Jens Peder Larsen (smørkræmmeren). Ved matrikuleringen i 1871, hvor skudehandler Anders Christian Andersen er ejer, bliver denne del af ejendommen en del af matr. nr. 76.

Peder Thomsen får i 1870 installeret en dampmaskine i sit farveri (vis). Man har fabrikant Heidemann fra Hjørring med ved takseringen. Det har været en stor investering. Anlægget takseres til 974 Rigsdaler. Til sammenligning takseredes bygningerne til 1650 rigsdaler. I 1880 sælger Peder Thomsen matr. nr. 80 til Johan Struve og flytter tilsyneladende fra byen. Baggrunden for salget kendes ikke, men ejendommen sælges igen i 1884 via auktionsretten, så Johan Struve har ikke kunnet få økonomien til at hænge sammen. De andre farverier i Løkken forsvinder også i denne periode. De kan ikke konkurrere med tekstilfabrikkerne, der opstår som led i industrialiseringen.

Anders Christian Andersen frastykker i 1875 den del, som Christian Otterstrøm Høst tidligere ejede, som matr. nr. 76b og sælger den til Frederik Johan Kassow. Han bygger huset om og indretter bageri, som han driver indtil han i 1907 sælger til Hilbert Grønbæk. Denne driver kun bageriet indtil 1912 og flytter til Hillerød. Køber er Edvard Nielsen.

Matr. nr. 80 har, efter Johan Struve må sælge den, forskellige ejere, bl.a. Søren Madsen Pedersen, der senere køber ejendommen på Søren Madsens vej, fra 1885-98 og smed og vognmand Christian Carl Andersen fra 1898-1910. I 1913 sælger Axel Holm ejendommen til bager Edvard Nielsen, der året inden har købt naboejendommen matr. nr. 76b med bageri. Edvard Nielsen får økonomiske problemer i 1924 og må sælge til Christian Nielsen. Han sælger i 1927 ejendommen videre til Jens Laurits Martinus Jensen, der river de gamle bygninger ned og bygger nyt. Han indretter cykelforretning.

Matr. nr. 80 og 76b bliver i 1950 matrikulært sammenlagt til matr. nr. 76b (matr. nr. 80 udgår).