Matr. nr. 20q og 20 p Furreby (12-41/12-74/12-81)

Den Skæve Linie 4 2016

Den  først kendte ejer af ejendommen er Simon Christensen Høien, der får et hus takseret og brandforikret i 1826 (vis). Han har formentlig købt grunden umiddelbart før. I 1818 købte han og Jens Christopher Friborg, der var nabo mod nord, henholdsvis 7 og 6 fag af det tidligere kongelige kornmagasin, der lå, hvor Sdr. Strandvej senere blev anlagt. Disse ejendomme vælger de så at sælge igen og købe grund øst for byen. Såvel ejendomskøb som senere byggeri på de nye grunde sker samtidigt, så de har haft en aftale om at gøre tingene i fællesskab.

Huset han får forsikret i 1826 var på 8 fag af dels bindingsværk og dels grundmur, indrettet til 2 stuer, 2 kamre, køkken og bryggers. Grundmur var på det tidspunkt usædvanligt i Løkken. Det er, så vidt det har kunnet efterspores, det første hus, hvor det anvendes. Ved folketællingen i 1834 er hans kone Karen Marie Christensdatter blever enke, så Simom Christensen Høien må være død på dette tidspunkt. Hans død er ikke registreret i kirkebogen for Furreby. Den må være sket et andet sted, måske i Norge eller på havet. Han var skudematros. Karen Marie Christensdatter ernærer sig som så mange andre af enkerne i Løkken ved at væve.

Ved foketællingen i 1850 bor Johan Frederik Lehmann hos Karen Marie Christensdatter. Han var sadelmager og udlært hos Jens Christensen Holmen. Han køber i 1851 den østlige halvdel af ejendommen af Karen Marie Christensdatter og bliver i 1852 gift med datteren Mette Marie Høien. Den vestlige halvdel sælger hun samtidigt til sønnen Christen Simonsen Høien (som faktisk både hed Christen og Christian, altså Christen Christian Simonsen Højen, hvis man tager det hele med). Svigersønnen og sønnen bygger et dobbelthus på grunden til afløsning af det gamle hus. Dobbelthuset får de takseret og forsikret i 1852.

Frederik Lehmanns del af huset var på 6 fag med grundmur mod syd og i enden og bindingsværk med tavlemur mod nord samt stråtag. Det var indrettet med dagligstue, sovekammer og køkken (vis). Han bor stadig i huset ved matrikuleringen i 1883, hvor ejendommen får matr. nr. 20 p, og ved folketællingen i 1901, hvor matrikelnummeret er angivet.

Christen Høiens del var ligeledes på 6 fag og med grundmur mod syd og i enden, bindingsværk mod nord og stråtag (vis). Det var indrettet med stue, 3 kamre, gang, køkken og bryggers. Chri-ten Høien var skipper og blev senere fisker. Ved salget i 1851 betingede Karen Marie Høien sig, at hun kunne blive boende hos sønnen resten af sin levetid. Hun dør i 1874. Christen Høien sælger i 1882 huset til fisker Jacob Pedersen og flytter tilsyneladende fra byen med familien. Ved matrikuleringen i 1883 får ejendommen matr. nr. 20q.

Jacob Pedersens køber matr. nr 20p af Johan Frederik Lehmanns enke i 1907. Hans adkomst til matr. nr 20q er først registreret i 1917. Han dør i 1937. Konen Jensine Marie Pedersen bliver boende i huset til sin død. Arvingerne sælger i 1941 ejendommen til Vilhelm Veber.