Matr. nr. 20r Furreby (20ba Furreby) (12-68)
Michael Nielsen Grønbech får et hus takseret og vurderet på stedet i 1849 (vis). Der er formentlig tale om et nybygget hus, men det fremgår ikke direkte af protokolteksten. Grunden har han formenlig købt af skudehandler Nicolai Thomsen Jensen, der ejede jorden umiddelbart øst for ejerlavsgrænsen på det tidspunkt. Det skete uden tinglæsning af ejendomsretten, så handlen er ikke skriftligt dokumenteret (det gav iøvrigt senere problemer). Huset var på 12 fag, af bindingsværk med tavlemur (murede felter) i østre ende og 7 fag i søndre side og klinede vægge i resten, og havde stråtag. Michael Grønbech var på det tidspunkt 27 år. Han bor i huset med sin kone og et barn, desuden bor forældrene Niels Andreas Michaelsen Grønbech og Karen Christensdatter, 3 af hans søskende og en moster med søn i huset.
Anledningen til husbyggeriet var uden tvivl giftemål. Michael Nielsen Grønbech blev gift med Johanne Cecilia Willumsdatter fra Harritslev i 1848. Han var skudematros, men blev senere skipper og fisker og arbejdsmand. Hilbert Grønbech fortæller i sine erindringer om sin bedstefar (Michael Nielsen Grønbech), at han som ung læste til skibsfører i Kiel, og at han senere som styrmand og skipper forliste 7 gange, men alle gange blev reddet efter at have været i livsfare. Han endte med at dø i sin seng.
Hele familien flytter med ind i det nye hus, han bygger. Det gamle hus, de boede i før, sælges i 1852 på tvangsauktion til skudehandler Søren Chr.Jensen. Niels Andreas Grønbech havde lånt penge af skudehandler Jens Christensen Jensen til at købe huset i 1840, og da denne gik konkurst forfaldt restgælden med det samme. Det trak ham med i en tvangsauktion. Det vides ikke, hvor dette hus lå, det var væk, inden det første matrikelkort over Løkken tegnes i 1871. Faderen, Niels Andreas Grønbech dør i 1855 og moderen Karen Christensdatter i 1868. Den vestlige del af huset får ved matrikuleringen i 1883 matr. nr, 20r og den østlige del 20ba.
I 1887 bygger Niels Senius Grønbech, søn af Michael og Johanne Cecilie Villumsdatter, en ”lille ende” til huset og flytter med sin familie ind i dette (matr. nr. 20ba). Hilbert Grønbech, der var søn af Niels Senius Grønbech og født i 1885, har i sine erindringer fortalt både om huset og sin familie. Han fortæller f. eks. at tilbygningen var på 12 alen og havde større loftshøjde end det gamle hus. Herved kom huset til at se ud som havde det en pukkel i østre ende. Huset ses på Kirstine Lunds foto fra o. 1890, hvor det ligger lige bag ved husrækken ud mod Vrenstedvej. Den omtalte pukkel ses tydeligt. Det er nu et spørgsmål, om der var tale om en tilbygning, måske snarere en udvidelse i højden og bredden. Huset var oprindeligt 12 fag, og det er det også, da Kirstine Lunds billede tages.
Om husets indretning fortæller han: ”Huset var kun lille. Det bestod af 2 små stuer, en forstue som kun blev benyttet ved højtidlige lejligheder, da al færdsel forgik ad køkkenvejen. Desuden et køkken, et bryggers og et lille udhus, lavet af et skibsruf, som var købt på en strandingsauktion. Den ene stue var stadsstue, men da der ikke var kakkelovn i den, kunne den kun benyttes om sommeren. I soveværelset var der en kogekakkelovn, og ganske naturligt blev det familiens opholdsstue. Så var der jo også lunt, når vi skulle i seng.”
Han har også beskrevet farmors stue i den anden del af huset (matr. nr. 20r): ”Farmors lille stue med bilæggerovnen, alkoven med forhæng af stribet bomuldstøj, det gamle vægur, til hvis ene lod der var bundet en i lærred indpakket sten, fordi uret tabte, det hvidskurede gulv med kludetæpperne og de gamle simestole – alt det gjorde, at der altid var hyggeligt hos farmor.”
Hilberts bedstefar (Michael Andreas Grønbech) dør i 1887 og hans far i 1993, kun 34 år gammel. Han druknede ved fiskeri ved Frederikshavn. Hilberts mor køber i 1902 resten af huset (matr. nr. 20r) og bedstemoren og fasteren flytter op til en datter i Skagen, hvor bedstemoderen dør i 1905.
Anne Cathrine Grønbæk bliver boende i huset til sin død. Hun lejer en del af huset ud. Det bliver i familiens eje også efter hendes død. Matr. nr. 20r og 20ba bliver matrikulært sammenlagt til 20r i 1957.