Gammelt postkort med Hepa kort tid efter opførelsen ca 1920

Klithuset - eller Hepa - som huset blev omdøbt til i 1930’erne - er en fornem og velbevaret repræsentant for de klassiske sommervillaer i Løkken og står den dag i dag magtfuldt i det store åbne klitlandskab i den sydlige del af byen.
Beliggenhed, arkitektur, interiør og historie er spændende og fyldt med oplevelser. Få af Løkkens sommervillaer ligger så smukt som Hepa, hvor klitlandskabet er både stort og åbent omkring villaen. Vejen fra byen til villaen slynger sig gennem kuperede klitter op til husets blodrøde østfacade, hvor man bydes velkommen af en majestætisk hoveddør, indrammet af hvidkalket palæpuds. En lille sidefløj mod nordøst danner en fin gård og terrasse foran hovedindgangen.
Arkitekturen er i særklasse tilpasset naturen med rødkalkede facader og hvide opsprodsede vinduer under et dominerende stråtag med halvvalm og stejl taghældning. Karakteristisk for huset er de to symmetrisk anbragte skorstene. Vestfacaden mod klit og hav har en harmonisk vinduesrytme, der dog brydes i husets sydvestre hjørne af et hjørnevindue i overstørrelse.

Billedet til venstre: Hepa set fra øst 1959. Billedet til højre: Hepa set fra vest 1959

Indvendigt er Hepa meget velbevaret i både rumopdeling og materialer. Entréen er snæver, men murstensgulvet og trappen inden for hoveddøren til højre giver det høje rum karakter.
I opholdsstuen mod syd vest findes en særlig fin indretningsdetalje med en hvidmalet skænk med en buet overdel, hvori der er malet en sart fresco med motiv fra Løkken Strand med to kystbåde i forgrunden. Det lille pigekammer ved siden af køkkenet er her endnu i husets nordvestre hjørne med vindue mod havet.

Vægudsmykning i spisestuen malet i 1940'erne

Ovenpå er der små fine soverum med faste senge som en del af husets finurlige snedkerdetaljer. Overalt er der dybtbrune ferniserede trægulve, hvis ravagtige karakter kun brydes i stueetagen af den mørkrøde blodplet fra de to tyske soldaters selvmord her i maj 1945.
Manufakturhandler Martin Kjær, Aalborg, købte klitgrunden, nu Damgaardsvej 40, af gårdejer Jens Jensen, Jelstrup, gårdejer Johan Jensen, Sdr. Alstrup, og sparekassedirektør Chr. Westergaard den 5. september 1918.
Det er meget sandsynligt, at Klithuset er bygget et eller to år tidligere, idet tinglysning ofte skete år eller måneder efter, at handelen blev indgået. Det er tænkeligt, at villaen er bygget af murermester Peter Marius Ingvardsen, idet byggestilen minder meget om Bjergbakken, som han byggede. I BBR-registret står det dog anført, at huset er bygget i 1922.
Martin Kjær, der var født i 1877, grundlagde en damekonfektionsforretning den 1. marts 1905 på Vesterbro 56 i Aalborg.
Den 22. september 1926 overtog hustruen, Anne Elise Marie Kjær, sommervillaen ifølge adkomst ved ægtepagt.

Simon Krog Jensen til venstre sammen med sit personale foran virksomheden i Brønderslev


Ane Kathrine Andersen, H. C. Ørstedsvej 38, København, senere Dosseringen 22, København, købte villaen af Anne Elise Marie Kjær, født Kjeldsen, den 2. juli 1932. Familien Andersen omdøbte huset til Hepa - A for Andersen, men hvad Hep står for står hen i det uvisse.
Læge Frey Eberholst, Vildbjerg, købte sommerhuset den 16. juni 1939 for 15.500 kr. af Ane Kathrine Andersen. Den 27. januar 1942 købte Frey Eberholst en anden klitlod for 1.700 kr. af Ane Kathrine Andersen. Frey Eberholst var gift med Oda Agnes Marie, født Madsen.
Under besættelsen beslaglagede tyskerne villaen. Der boede en tysk officer der, og da Tyskland overgav sig, begik både han og en oppasser selvmord i huset. Der er endnu blodspor i villaen efter den tragiske hændelse.

Køkkenet 2015. Den blå farve på skabene er tilpasset Glud &Marstrands blå emaljevarer


Bilforhandler Simon Krog Jensen købte den 29. april 1952 ejendommen, matr.nr. 121 l, for 16.800 kr. og 121 bm for 1.800 kr. af Frey Eberholst.
Familien Krog Jensen havde holdt ferie i Løkken gennem en årrække hos Grethe Krog Jensens forældre, Peter og Kirstine Thomassen, på Anton Bastvej 7, som Thomassen købte i 1930, og som familien ejede, indtil Krog Jensen købte Hepa.
Simon Krog Jensen blev født i Sundby 3. juni 1910 som søn af kreaturhandler Jens J. Jensen og Karoline P. Jensen. Han begyndte sin karriere inden for bilbranchen hos autoforhandler E. Graversen i Dronninglund. Efter at Krog Jensen blev uddannet automekaniker, stod det klart, at han havde handelstalent. I 1935 blev han forretningsfører i Graversens afdeling i Brønderslev.
Bilforretningen voksede støt, og i 1942 overtog Krog Jensen Graversens afdeling, der havde til huse i Bredgade 40. Der var plads til én bil i udstillingen, som familien Krog Jensen havde en lejlighed ved siden af. 2. verdenskrig var vanskelige år for bilbranchen, men alligevel gik det fremad for den dygtige og flittige bilhandler. Efter krigen voksede firmaet til at blive et af de største i provinsen.

Billedet til venstre:Soveværelse med originale senge. Billedet til højre: Soveværelset med originale møbler

Simon Krog Jensen udvidede Ford-forhandlingen med afdelinger i Nørresundby og Aalborg. Han var medlem af bestyrelsen i Brønderslev Bank, Brønderslev Handelsstandsforening og Brønderslev Turistforening. I en årrække var han også præsident for Rotaryklubben i Brønderslev. Da han døde 1. juli 1965, var han medlem af hovedbestyrelsen for Danmarks Automobilforhandlerforening og Danmarks Benzinhandlerforening.
Virksomheden blev videreført med hustruen Grethe Krog Jensen som direktør og sønnen Søren Krog Jensen som forretningsfører. Bilfirmaet lå fortsat på Bredgade, men flyttede senere til Østergade med facade mod landevejen og voksede til Vendsyssels største bilforretning.
Simon Krog Jensen og Grethe (Ellen Margrethe) boede i Christiansgade i Brønderslev. Grethe Krog Jensen var datter af skræddermester Thomassen i Hjørring. Hun var uddannet lægesekretær. Da manden døde, skiftede hun radikalt spor og gik ind i firmaets drift og vedblev med det i 30 år. Ellen Margrethe Krog Jensen overlevede manden i 42 år og døde i 2007.

Entreen med murstensgulv


I 1972 overtog datteren Elsebeth sommervillaen i Løkken. Hun er uddannet lægesekretær, men arbejdede fra 1972 til 1978 som stewardesse i SAS. Hun blev i 1977 gift med læge Anders Munck i Brenderup på Fyn, og omkring 1980 uddannede hun sig til socialrådgiver og arbejdede indtil 2014 i Kolding Kommune som administrator af ledsageordningen for handicappede.
Anders Munck overtog i 1978 sin fars praksis i Brenderup, som han fortsat driver, dog siden 2014 med sin søn Niels som hovedkraften. Desuden har Anders Munck i mere end 25 år ledet et kvalitetsudviklingsprojekt for praktiserende læger med sæde ved Syddansk Universitet i Odense.
Hepa vil forblive i familien eje, idet de to næste generationer er klar til at overtage villaen.
Journalist Kirsten Olsen besøgte ejeren af sommervillaen Hepa og skrev følgende:
”Løkken har mange trofaste turister, som har en fast og mangeårig tradition for at holde ferie i byen. En af dem er Elsebeth Munck fra Fyn. ”Jeg kan ikke forestille mig en sommer uden Løkken”, siger den nuværende fynbo, der har holdt ferie i Løkken i samtlige 65 år af sit liv. ”Jeg er oprindelig nordjyde og født i Brønderslev. Min mormor havde et hus på Anton Bastvej i Løkken, hvor hele familien elskede at komme, og som skolepige tilbragte jeg alle syv sommerferieuger i Løkken.
Min far havde udset sig et helt bestemt hus, nemlig Hepa på Damgaardsvej 40, og da det blev til salg, købte han det inklusive direkte havudsigt for 30.000 kr.” Det skete i 1951, hvorefter det blev rammen om familiens ferier, og det har det fortsat med, efter at Elsebeth Munk og hendes mand overtog det. ”Klitterne er godt nok blevet både meget højere og bredere siden den tid, så det har virkeligt forandret sig, men man kan stadig se havet fra huset”, konstaterer hun.

Hepa med nyt stråtag i 2012

Også sandkonkurrencerne har i generationer været en del af jubilarens sommerliv i Løkken. ”Engang var det også for voksne, og min moster deltog og vandt så mange gange, at hun til sidst blev udelukket fra konkurrencen”, husker Elsebeth Munck. ”Vi børn deltog naturligvis også, ligesom vore sønner var med, da de var mindre.
Vi elsker havet og stranden, og selv om vi bor på Fyn med vand omkring, så er det slet ikke det samme. Vi skal til Løkken hver sommer og nyde Vesterhavet. Det samme gør flere af vore fynske venner, som er begyndt at leje hus her i området, så vi lever et heftigt socialt liv sammen om sommeren”, som Elsebeth Munck muntert udtrykker det.”