Matr. nr. 106a (12-4/12-78)

Grunden var oprindeligt en del af en skudehandlergård, som blev bygget af Anders Pedersen Haverslev i 1793 og senere overtaget af Anders Jensen Bach via giftemål med Anders Pedersen Haverslevs enke. Anders Pedersen Haverslev døde i 1799 kun 36 år gammel. Anders Jensen Bach var en af de store skudehandlere under Englandskrigen 1807-14. Anders Pedersen bygger et stuehus på 11 fag og et udhus (pakhus/lade/stald) syd for på 9 fag. Dem udvidedr Anders Bach til 17 fag og 21 fag. Gårdens bygninger vendte, som alle andre bygninger i Løkken på det tidspunkt, øst-vest, og de var af bindingsværk med stråtag. I 1817 køber Anders Bach mere jord til gården, hele den sydlige ubebyggede del af Løkken på det tidspunkt. På korudsnittet, der er fra det første kort over Løkken, ses gården lidt nord for.Lerbækken.

Løkken 1807

Da Anders Bach blev gammel solgte han (i 1824) gården til ejeren af Sejlstrup Rasmus Høyer. Han solgter i 1828 gården videre til Elisabeth Hillerup, Børglum Kloster. Anders Bach blev dog boende på gården indtil sin død i 1828.Den næste ejer af Børglum Kloster C. M. Rottbøll solgte i 1847 gården til skudehandlerne Peder Mortensen, Jens Christensen Jensen og mølleren på Løkkens Mølle Thomas Bertelsen. Peder Mortensen overtog i 1851 og 1852 de to andre ejeres andele og blev eneejer af ejendommen. Han udstykkede og solgte de efterfølgende år flere grundstykker fra ejendommen, bl.a. to grundstykker til jernstøber Niels Chr. Larsen. I 1853 byggede Peder Mortensen det gamle stuehus om, rev en del af det ned og fornyede resten. Udhuslængen var på det tidspunkt væk.  

I 1866 solgte, eller måske rettere overdrog, Peder Mortensen huset og den resterende jord (senere matr. nr. 106, 117, 118 og 119) til sønnen Christen Pedersen.  Christen Pedersen var født i 1830 og var i 1864 blevet gift med Mette Kirstine Andersen Møller fra Broust. Han havde en træhandel på ejendommen, men det har ikke været en stor forretning. Ved folketællingen i 1860 stod han som småhandlende. Ejendommen fik ved matrikuleringen i 1871 matr. nr. 106. Et eller andet gik galt i ægteskabet mellem Kristen Pedersen og Mette Kirstine Andersen. De blev separerede i 1879. Hun overtog matr. nr. 106 og træhandlen, som hun førte videre. Men det gik tilsyneladende ikke alt for godt. I 1882 udstykkede hun grunden i to parceller matr. nr. 106a og 106b, og solgte den nordlige del, matr. nr. 106b, til Jens Nicolai Christensen, sikkert for at skaffe penge til at leve for. Det går lidt bedre, da sønnen Morten Pedersen bliver gammel nok til at overtage forsørgerrollen. Han blev fisker. Han bor hos hende ved FT 1890, men stiftede selv familie i 1893 og flyttede til Kirkegade 2 i 1897. Ved FT 1901 boede Mette Kirstine Andersen til leje på Vrenstedvej 11 (matr. nr. 20g). Hun overlevede på hjælp fra familien og fattighjælp. Huset på matr. nr. 106a står tilsyneladende tomt. Det er formentlig blevet for ringe til at bo i. Hun døde i 1902.

Søndergade 28 i nyere tid

På skemaet ved folketællingen i 1901 optræder en rubrik, hvor man skulle angive, om den talte person havde et handicap (døvstum, blind, åndsvag, sindssyg). Her er der ud for Mette Kirstine Andersen angivet et A for åndsvag. Men det virker ikke sandsynligt, at hun skulle have været retarderet i større grad. Hun var gift og levede sammen med Christen Pedersen i 15 år, overtog ejendommen og træhandlen og fik ansvaret for de to børn, der blev boende hos hende i forbindelse med seperationen. Men det kan være, hun har haft et mentalt problem, og at det er grunden til separationen. Den fremgår i øvrigt også af kirkebogen. Her er vielsesdato og -sted streget ud og erstattet af en bemærkning: ”Ikke viede, den foretagne Tillysning ikke længere gyldig”. 

Matr. nr. 106a, solgtes i 1905 via auktionsretten til Niels Chr. Nielsen Mørck, der var tømrer. Det var formentlig ham, der rev det gamle hus ned og byggerde et nyt, der vendte nord-syd. Han solgte ejendommen til fisker Ernst Boye i 1906, der efter kun 4 måneder solgte den videre til fisker Lars Michael Sørensen. Denne bor der stadig ved folketællingen i 1930. I 1970 købtes huset af C J. Helstrup. Om der har været andre ejere herimellem vides ikke.

Anders Pedersen Hauslev (Blokhus)

På grunden og de tilstødende grunde lå en skudehandlergård, som blev bygget af Anders Pedersen Hauslev. Dette oplyses i skødet, da Anders Bach, der overtog gården efter Anders Hauslev, solgte gården i 1824. I skødet kan man også læse, at Anders Pedersen købte grunden af ejeren af Seijlstrup og Rønnovsholm Justitsråd Erich Vilsbek den 22.2.1793. Skødet fra denne handel blev ikke tinglæst. Gården blev formentlig bygget umiddelbart efter han havde købt grunden. Anders Pedersen var søn af skudehandler Peder Christensen Krat i Blokhus og født i 1764. Han kaldte sig også Blokhus. Hans faster var gift med skudehandler Søren Nielsen Haverslev i Løkken, der ejede skudehandlergården lige nord for, hvor han byggede gård. Søren Haverslev døde før 1787 og fasteren Kirsten Christensdatter drev skudehandlen videre til hun døde. Derefter overtog Anders Pedersens bror Niels Pedersen Hauslev denne gård - det skete også i 1793. Anders Pedersen bliver formentlig o. 1790 gift med Maren Nielsdatter, der var datter af skudehandler Niels Sørensen Wrensted fra Blokhus. Hun var søster til skudehandler Ole Juul.

Anders Pedersen fik gårdens bygninger takseret og brandforsikret 10.1.1799. De bestod af et stuehus på 11 fag og syd herfor et udhus på 9 fag. Begge bygninger vendte øst vest, som alle bygninger i Løkken på det tidspunkt. De var opført af bindingsværk og med udskud på begge sider, væggene var dels murede (med soltørrede sten) dels klinede, og taget var stråtækt. Stuehuset var indrettet til 2 stuer, 4 kamre, køkken, bryggers, pigekammer og kælder. Udhuset var indrettet til pakhus, lade, stald og karlekammer. Han døde kort tid efter forsikringen var tegnet 16.8.1799 kun 36 år gammel. Enken Maren Nielsdatter drev skudehandlen videre. Ved folketællingen i 1801 boede broren Ole Juul, der på det tidspunkt var skipper, hos hende og har sikkert hjulpet  hende med forretningen. Hun blev efterfølgende gift med skudehandler Anders Bach. Hvornår det sker vides ikke, de er ikke gift i Furrby kirke. Men Anders Bach blev enkemand i 1805, og det er formenlig ikke så længe efter, han giftede sig igen. 

Anders Jensen Bach 

Anders Jensen Bach var født i 1759 eller 1760 formentlig i Furreby (i så fald var forældrene Jens Nielsen og Birgitte Pedersdatter) men det er lidt usikkert. Som så mange andre af skudehandlerne, startede han som sømand og skipper. Ved folketællingen i 1787 er han registreret som skipper i skudehandler Jens Nielsens husholdning og har altså på dette tidspunkt sejlet for ham. Han blev i 1787 gift med Jens Nielsens datter Mette Jensdatter. I 1792 købte han grund øst for Jens Nielsens skudehandlergård (senere Sdr. Strandvej) og byggede selv en skudehandlergaard. Den solgte han i 1803 til Peder Mathiasen fra Sdr. Lyngby. Gården blev senere solgt videre til staten og brugt som kornmagasin under Englandskrigen (det Kongelige Kornmagasin). I 1805 eller 1806 overtog han så Anders Pedersens skudehandlergård helt mod syd i Løkken via giftemålet med enken Maren Nielsdatter.

Anders Bach blev en af de store skudehandlere under Englandskrigen 1807-14. Hans position i Løkken fremgår af en omtale i Jyske Efterretninger den 5.2.1811 af festligholdelsen af kongens (Frederik VI’s) fødselsdag. Han var en af de 4 skudehandlere, der bekostede bespisning og beværtning af folket, som der står i artiklen. Og han var en af de to skudehandlere, der bød officererne på frokost og middag.  Hvorfor, der blev gjort så meget ud af kongens fødselsdag netop det år, vides ikke. Måske var der blot behov for at stive moralen af i krigstid. Også i de officielle dokumenter fra perioden, finder man hans navn. I de sidste krigsår optrådte han f.eks. som mellemhandler mellem Det Kongelige Magasin i Løkken og norske købmænd, hvor han kautionerede for betalingen.

Den grund Anders Pedersen købte i 1793 var på 5.645 kvadratalen (ca. 2.000 m2) en beskeden størrelse. I 1817 køber Anders Bach al jorden mellem Lerbækken, Tharald Torchildsens grund (matr. nr. 87) og Jens Nielsen Bechs Grund (matr. nr. 107,108,109), et areal på i alt 138.233 kvadratalen (ca. 5.5 ha) og bliver herved ejer af den sydlige trediedel af ejerlavet Løkken Ladeplads' areal. Jorden købte han af Johan Chr. Albrechtsen. I 1824 solgte han ejendommen til ejeren af Sejlstrup, Rasmus Høyer formentlig på grund af alder, og måske også fordi det var blevet hårdere tider for skudehandlen. Han og konen blev boenede i stuehuset. Rasmus Høyer satte gården på auktion i 1828. Her var det et af vilkårene, at Anders Bach og konen skal have lov til at bo i soveværelset og dagligstuen og benytte køkkenet nogle måneder efter overdragelsen, og iøvrigt havde ret til en grund, inden for ejendommens areal, hvor de kunne bygge et hus. Anders Bach døde imidlertid, inden han fik mulighed for at udnytte denne ret, senere i 1828. Maren Nielsdatter døde i 1831.  

Børglum Kloster

På auktionen i 1828 blev gården købt af Børglum Kloster, der på det tidspunkt ejedes af Elisabets Hillerup. Hun købte formentlig gården, fordi de i forvejen havde lejet sig ind og brugt pakhuset til opmagasinering af korn, og gerne har villet opretholde denne mulighed. Elisabeth Hillerup fik gården omtakseret i 1831. Stuehuset mod nord var nu på 17 fag, og laden mod syd 21 fag. Det var ikke udvidelser hun havde foretaget. Det var sket i Anders Bachs tid, og formentlig ret hurtigt efter han blev ejer. Man kan se gården på det første kort over Løkken fra 1807, og da var i alt fald pakhus/lade-længen bygget længere. I 1836 overgik gården til C. M. Rotbøll, i forbindelse med, at denne overtog Børglum Kloster. I den tid, Børglum Kloster ejede gården, så lejerne ud til at være (ud fra folketællingerne): Ved folketællingen i 1834 skipper Mathias Christian Kruse, der døde i 1835, ved folketællingerne i 1840 og 1845 toldassistent Christian Henrich Vallentin Lund.

Peder Mortensen

C. M. Rotbøll solgte i 1847 gården til Peder Mortensen, Jens Christensen Jensen og Thomas Bertelsen. De to førstnævnte var skudehandlere med gård på henholdsvis senere matr. nr. 103 og 87/91, og sidstnævnte møller på Løkkens Mølle. Fra ejendommen solgte den 2.1.1849 et grundstykke (senere matr. nr. 111) til Jens Chr. Holmen. Peder Mortensen overtoge i 1851 og 1852 de to andre ejeres andele af ejendommen og var herefter eneejer. Han solgte i de efterfølgende år først 2 grundstykker til jernstøber Niels Peter Larsen (senere matr. nr. 112) og derefter en række grundstykker, der senere blev til matr. nr. 99, 114 og 115. Peter Mortensen flyttede ikke selv ind på gården, da han overtog den, for han byggede allerede i 1821 et skudehandlerhus til sig selv.

Matrikelkort fra 1871

I 1853 fik Peder Mortensen et hus på 9 fag takseret og forsikret, der lå, hvor stuehuset i Anders Bachs gård lå. Det beskrives som et ældre hus, der var forbedret med nye materialer. Det var med meget stor sandsynlighed det gamle stuehus i forkortet og ombygget udgave. Pakhuset, laden og halvdelen af stuehuset var revet ned. Huset var den bygning, der er vist på matrikelkortet fra 1871. Huset har udskud mod nord og på 3 fag mod syd. Det havde nu fået grundmur mod syd og i enderne og bindingsværk med tavlemur mod nord. Tagdækningen var stadig strå. Det var indrettet med 2 stuer 5 kamre, gang, køkken, bryggers og tørvehus. Huset lejede han, fra han overtog det i 1847, formentlig ud til Jens Jensen Rudberg - ser det ud til, han er registreret som boende i et hus, som næsten kun kan være det hus - ved folketællingerne i 1850 og 1855. Han flyttede fra et hus i Nordbyen (senere matr. nr. 15) omkring 1847 og byggede selv hus på senere matr. nr. 113 i 1856.